در سال ۱۳۵۶ هجری شمسی، موزه رضا عباسی کاشانی، در خیابان شریعتی تهران، روبروی دانشکده برق دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، افتتاح گردید و به یاد «رضا عباسی»، نقاش مشهور کاشانی دورهٔ صفوی نام گذاری شد.
تالارها:
این موزه شامل سه تالار برای نمایش آثار هنری دوره پیش از تاریخ تا قرن سیزده هجری شمسی میباشد: تالار پیش از اسلام، تالار هنرهای اسلامی، تالار نگارگری و تالار خوشنویسی.
تاریخچه موزه:
در واقع ساختمان موزه به یک نمایشگاه مبلمان و دکوراسیون خانگی تعلق داشت که به دلیل دارا بودن ویژگیهای معماری و محل قرار گیری، از صاحب اصلی خریداری شد. در مهرماه سال، ۱۳۵۶ این موزه به طور رسمی توسط فرح پهلوی افتتاح شد ما یک سال بعد یعنی در آبان ماه سال ۱۳۵۷ تعطیل گردید. از سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۵۸، «آیدین آغداشلو» مدیریت موزه را بر عهده داشت. بار دیگر این موزه در پایان سال ۱۳۵۸ و پس از تغییراتی در نمای داخلی و گسترش فضای نمایشگاهی بازگشایی گردید. اما در سال ۱۳۶۳، به دلیل مشکلات داخلی، موزه دوباره تعطیل شد تا سرانجام در ۱۵ بهمن سال ۱۳۷۹، پس از انجام بازسازی دوباره، شروع به کار نمود. در حال حاضر سرپرست این موزه «شهرام حیدرآبادیان» بوده و زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی این مجموعه اداره میشود.
مجموعهها:
در این موزه، مجموعههای به نمایش در آمده بسیار متنوع هستند و شامل آثاری از هزاره دوم پیش از میلاد تا اوایل قرن بیستم یعنی پایان دوره قاجار میشوند. بر اساس ترتیب زمانی این آثار به نمایش گذاشته شدهاند، بدین صورت بازدید کنندگان میتوانند سیر تکامل هنر، تمدن و فرهنگ را در ایران زمین را مشاهده نمایند. در میان موزههای دیگر ایران، این نوع چینش منحصر به فرد است.
ساختمان موزه:
این موزه ۳ طبقه دارد و نمونه کوچکی از موزه ایران باستان میباشد، زیرا که آثار موجود در موزه، مربوط به هزاره دوم قبل از میلاد تا اوایل قرن بیستم و دوره قاجاریه میباشد. در این موزه ۵۰ هزار اثر نگهداری میشود اما فقط ۷۰۰ اثر برای عموم قابل بازدید بوده و باقی آثار به صورت موقت در نمایشگاهها در معرض دید عموم قرار میگیرد. روند تاریخی این موزه همانند موزه ایران باستان از طبقات بالا شروع میشود. یعنی برای دیدن قدیمیترین آثار ابتدا باید به طبقه سوم رفت و بعد طبقه دوم و بعد طبقه اول. این موزه، ۶ تالار دارد که عبارتند از: در طبقه سوم تالار پیش از اسلام، در طبقه دوم تالار هنرهای اسلامی ۱ و ۲، درطبقه اول تالارهای نگارگری و خوشنویسی و در طبقه همکف تالار نمایشگاه موقت. علاوه بر این، میتوان در طبقه سوم از کتابخانه و بخش مرمت و نگهداری موزه رضا عباسی نیز بازدید نمود.
حتما بخوانید: اجاره آپارتمان مبله در تهران
طبقه اول:
در این طبقه، آثار نگارگری و خطاطی نمایش داده شده است. کهنترین نمونه موجود در این بخش، برگی از «شاهنامه دموت» میباشد که به اواسط قرن ۸ هجری قمری تعلق دارد.
طبقه دوم:
در این طبقه آثار دوره اسلامی در دو تالار به نمایش گذاشته شده است.
طبقه سوم:
در طبقه سوم موزه، کتابخانه و تالار آثار پیش از اسلام واقع شده است. ریتونهای زرین دوره هخامنشی و ظروف سیمین دوره ساسانی را در تالار پیش از اسلام میتوان مورد بازدید قرار داد.
تالارهای دوره اسلامی موزه رضا عباسی:
در دو تالار دوره اسلامی موزه، ظروف سفالی، عناصر معماری، اشيای فلزی، جواهرات و منسوجات دورههای سلجوقی، تيموری و صفوی در دو تالار عرضه شدهاند. قلمدانها و جلدهای كتاب و جعبههای روغنی دوره قاجار نيز در اين بخش معرفی شدهاند.
تالار خوشنويسی موزه رضا عباسی:
يكی از والاترين دستاوردهای دوره اسلامی «خوشنويسی» میباشد. این آثار گرانقدر در اين تالار به نمايش گذاشته شدهاند. در این بخش، مراحل سیر تکاملی خطاطی را از میان نوشتههای خطوط ثلث، محقق، نسخ و نستعليق میتوان مشاهده کرد و در این میان با هنر كتاب سازی نيز آشنا گردید.
تالار نگارگری موزه رضا عباسی:
در اين تالار، گنجينه کاملی در باب سنت نقاشی دوره اسلامی به نمايش در آمده است که کهنترین نمونه آن برگی از شاهنامه «دموت» است. در اين بخش، سیر تحول و تکامل اين هنر تا قرن چهاردهم هجری قمری و نیز تابلوهايی از مكتب شيراز، تبريز و هرات نمایش داده شده است. برخی از لوازم شخصی «صادق هدایت» نیز در این موزه نگهداری میشود اما از آنجایی که این وسایل در بخش «مخزن موزه» قرار دارد بازدید از آن میسر نیست.
بخش مرمت و نگهداری:
بخش مرمت و نگهداری موزه دارای دو آزمایشگاه و کارگاه برای مرمت و بازسازی نقاشیها، اشیای فلزی و کتابهای خطی میباشد. از آنجایی که این بخش یکی از پیشرفتهترین کارگاههای مرمت در کشور میباشد؛ بنابراین در آن نه تنها به مرمت اشیای موجود در موزه رضا عباسی پرداخته میشود، بلکه آثار ارسالی از دیگر موزههای کشور نیز موردترمیم قرار میگیرد.
کتابخانه:
در کتابخانه موزه، بیش از ده هزار جلد کتاب به زبانهای پارسی، انگلیسی، فرانسه و آلمانی وجود دارد. همچنین این کتابخانه، بیش از ۵۰ مجله داخلی و ۶۰ مجله خارجی را اشتراک دارد. این کتابخانه بیشتر مورد استفاده کارکنان موزهها، کارمندان سازمان میراث فرهنگی، استادان، دانشجویان و پژوهشگران فرهنگی میباشد.
بخش انتشارات:
تاکنون انتشارات موزه، کتب مرجع گوناگونی را مورد هنر و تاریخ ایران چاپ نموده است.
آدرس موزه رضا عباسی:
تهران، خیابان دکتر شریعتی، نرسیده به پل سید خندان، پلاک ۹۷۲
نوشته همه چیز درباره موزه رضا عباسی تهران + عکس اولین بار در تهران سوئیت پدیدار شد.